שומרים על אנרגיה מאוזנת

מקימים עמדות לרכבים חשמליים בבניין המגורים? חשוב שתוודאו כי מערכת החשמל בבניין יכולה לעמוד בכך. במאמר הבא סקרנו עבורכם את האתגרים – והפתרונות!

צוות SYNC
6 דק’ קריאה

המובן מאליו הוא ללחוץ על הכפתור ולנוע במעלית לקומת המגורים, ללחוץ על אפליקציה שתניע את שער החשמל ביציאה מחניון הבניין, או לחבר את הרכב החשמלי לעמדת ההטענה. אבל מה קורה כשהמובן מאליו לא מתקיים? מה קורה כשמקור האנרגיה בבניין כבר אינו יכול לספק את צורכי החשמל של המתקנים, לאור התרחבותם? מה עושים כשהשכן חיבר באופן עצמאי (ולא חוקי) עמדת הטענה לרכבו החשמלי ששואבת אנרגיה מלוח החשמל של הבניין, וכעבור שנה מצטרפים אליו עוד ארבעה דיירים?

מגבלות האנרגיה בבנייני המגורים
רבים אינם יודעים שחברת החשמל או ספקיות חשמל אחרות אינן מקצות אינסוף אנרגיה חשמלית לצריכה של מתקני הבניין. היקף האספקה נקבע בעת בניית המבנה, כשהיזם או הקבלן מגדירים מול הספקיות את הדרישה, והיא מאושרת במלואה או בחלקה. כמובן, ככל שהבניין ותיק יותר, כך סביר שמקור האנרגיה בו יהיה פחות מזה שקיים בבניין חדש, שבו מראש הותקנו מערכות צורכות חשמל, כמו עמדת טעינה לרכבים חשמליים, בריכת שחייה, חדר כושר, שער חשמלי, מעליות וכן הלאה.
מקור האנרגיה בכל בניין משתנה בהתאם לאזור המגורים, ותק הבניין, סטנדרט הבנייה וכדומה; מכאן, שאין להעמיס על מקורות האנרגיה המשותפים עוד ועוד מתקנים צורכי חשמל. בסופו של דבר, העומס צפוי להכריע את יחידת האנרגיה המשותפת, ואז, תקלות חשמל בלתי רצויות יתחילו להיכנס לשגרת הדיירים; שער חשמלי שלא ייפתח בבוקר עמוס, מעליות שייתקעו, עמדות הטענה לרכבים חשמליים שלא יספקו אנרגיה כנדרש או נפילת מתח כללית בחשמל שתכבה את התאורה בלובי ובחדרי המדרגות. בהתאם לכך, אנשים שרכשו או מעוניינים לרכוש רכבים חשמליים, ומעוניינים להתקין עמדת טעינה בחנייתם, עלולים לגלות יום אחד שהיקף האנרגיה הקיים בבניין אינו יכול לשרת את הטענת הרכב החשמלי. אז מה עושים?! מקדימים תרופה למכה!

לפני הכל: תכנון נכון
חשוב להבין, שמקורות האנרגיה בבניין מגורים או משרדים אינם מסתכמים אך ורק בלוח החשמל הראשי, שאליו מספקת חברת החשמל או ספקיות חשמל אחרות אנרגיה בהיקף מסוים. קיימות אפשרויות להרחיב את היריעה, ולהגדיל את מקורות האנרגיה בבניין.
חברת SYNC מבית קבוצת כהנא מומחית במתן פתרונות למקורות אנרגיה במבני מגורים או משרדים, ולאחר בחינה של מקורות האנרגיה הקיימים לצד בחינת צריכת האנרגיה כיום ובמבט לעתיד, משקפת את תמונות המצב "שחור על גבי לבן", ומכינה על בסיסה תוכנית אפקטיבית לשיפור ולשיבוח מקורות האנרגיה.

הרחבת מקור האנרגיה בלוח החשמל
במקרים מסוימים ניתן לפנות לחברת החשמל או לספקית החשמל באזור, ולבקש להרחיב את מקור האנרגיה בלוח החשמל המרכזי של הבניין. חברתנו מנוסה בתהליכי פנייה לחברת החשמל, ובהצגת תמונת המצב הקיימת לצד הפער שנדרש להשלים. חשוב לציין, שלא בכל מקרה מאשרת חברת החשמל את הרחבת מקור אנרגיה ללוח החשמל בבניין, אולם הסיכויים גדלים כשהבקשה יוצאת מחברה מקצועית, מנוסה ומוכרת.

התקנת פאנלים סולאריים
מקור אנרגיה שהביקוש אליו הולך וגדל לאור אנרגיית השמש הגדושה באקלים הארץ־ישראלי. הפאנלים הסולאריים שמתוקנים על גג הבניין, מאפשרים לתרגם את אנרגיית השמש לאנרגיית חשמל, שתתגבר את מקור החשמל הקיים.

הוספת יחידת מאגר חשמל סגור
פתרון נוסף לתגבור צורכי החשמל בבניין הוא התקנת סוללה, שהינה מאגר חשמל סגור. בעת הצורך ניתן להכניס את מאגר האנרגיה לפעולה. למשל, בתקופה שצריכת החשמל בבניין עולה באופן חריג בעקבות עבודות שיפוץ שמתקיימות בבניין, או בשל פעילות שמתקיימת בחדר הכושר או בבריכה של הבניין וכן הלאה.

ניהול אנרגיה נכון – לחיסכון וביטחון
בבנייני מגורים שבהם ישנם מתקנים ציבוריים רבים שצורכים חשמל, כגון עמדות טעינה לרכבים חשמליים, מומלץ מאוד לשקול התקנה של "מערכת ניתוב אנרגיה". מערכת כזו תנהל את צריכת האנרגיה בבניין בצורה חכמה, ותשמור על ראש שקט של הדיירים בכל הנוגע לאנרגיית החשמל. מערכת ניתוב אנרגיה מבית SYNC, מתפקדת כמעין "אח גדול", כשהיא מתופעלת בחלקה באופן עצמאי, ובחלקה ניתן מענה לקריאות בלתי שגרתיות בידי צוות פיקוח מיומן. נתב האנרגיה יודע לשנע את מקורות האנרגיה לטובת המעליות והשער החשמלי בשעות הבוקר העמוסות, או להקצות את משאבי האנרגיה להטענת הרכבים החשמליים בשעות הערב, כשהדיירים שבים ממקום עבודתם. נתב אנרגיה מבית SYNC מנהל מאחורי הקלעים את תנועת החשמל, כפונקציה דומה לזה שמספק שוטר תנועה עירני בצומת מרכזי, כשהוא דואג שלא ייווצרו פקקים או חס וחלילה תאונת דרכים (במקרה זה – קריסת החשמל). המערכת מתגלה כפתרון שעשוי להכפיל את האנרגיה בכמעט פי שתיים, וזאת בזכות היכולת למצות באופן מרבי וחכם את מקורות האנרגיה הקיימים במבנה. ללא ניתוב נכון ויעיל "תעמוד" אנרגיה באופן סטטי וחסר שימוש באזור מסוים, בעוד באזור אחר של הבניין נדרשת אנרגיית חשמל מרובה. מערכת הניתוב "קוראת את המפה", ומניעה את האנרגיה לאזורי ביקוש האנרגיה בבניין. כל דייר בבניין המגורים יכול לעקוב אחר פעילות מערכת ניתוב האנרגיה דרך אפליקציה המנגישה מידע רב, כמו היקף מקורות החשמל בבניין, היכן מתקיימת עיקר הצריכה במהלך היום, ניתוח הצריכה על פי שעות, חשבונות החשמל ועוד.
מערכת ניתוב אנרגיה מבית SYNC פועלת בהצלחה רבה כבר יותר מעשר שנים בבניינים רבים בישראל – ומסייעת לוועדים ולדיירים לצרוך חשמל באופן אופטימלי – עם מינימום תקלות.